De binnenstad van Grave is weer een stukje veiliger geworden. Afgelopen maand is een AED geplaatst in de Gasthuisstraat, ter hoogte van de Cloveniersgang. De AED (automatische externe defibrilator) is een draagbaar toestel dat is bedoeld voor snelle hulp bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Het apparaat hangt in een duidelijk zichtbare kast aan de buitengevel en is 24 uur per dag bereikbaar.

AED Grave Gasthuisstraat

De AED is er gekomen dankzij de inzet van de Wijkraad Binnenstad Grave, met een financiële bijdrage van de gemeente Grave. “Omdat bij een hartstilstand elke seconde telt, hebben we gekeken waar in de Binnenstad nog geen AED aanwezig was”, aldus Michiel Vosveld van de wijkraad. Het gebied rondom Katrien was nog een blinde vlek op de kaart. Met de hulp van woningcorporatie Mooiland werd de juiste plek gevonden. Bertho Smits van Mooiland vertelt: “We hebben oog voor prettig samenwonen in de wijk. Als wij op deze manier kunnen bijdragen aan de leefbaarheid, dan doen we dat graag.”

De AED kan door iedereen gebruikt worden en is aangemeld bij het oproepsysteem van HartslagNu. Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. De ambulance kan meestal niet binnen 6 minuten aanwezig zijn. Daarom kan iedereen zich aanmelden als burgerhulpverlener. Krijgt iemand een hartstilstand in de Binnenstad, dan word je als burgerhulpverlener opgeroepen door de alarmcentrale van 112. Het AED-apparaat coacht en helpt je dan met reanimeren, net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen. Wil je je steentje bijdragen aan een veilige Binnenstad, dan kun je na een korte en makkelijke training aan de slag. Deze training wordt door veel partijen gegeven, bijvoorbeeld door het Rode Kruis. Je kunt je aanmelden voor de training door HIER te klikken.