Categorieën
Nieuws

Communie op 14 april 2013

De eerste communie; wat betekent dit voor een kind? Aan wie kan je dat beter vragen dan aan een communicantje? Ondanks de snerpende kou naar de Elisabethkerk dus waar de communicanten druk bezig waren om hun Palmpasenstok te maken. Een gezellig samen bezig zijn met ouders, de pastoor en vrijwilligers in de Hemelvaartzaal. Met een heleboel plaksel, papier, snoep, pinda’s en herrie. Maar vooral veel plezier en ook zelfgebakken koekjes en limonade.

Palmpasenstok knutselen

Rick van Etteger ( 7 jaar) was er ook en wij vroegen Rick hoe hij het allemaal meemaakt. Eerste vraag natuurlijk het “Waarom”. Rick: “Ik ben katholiek en ik wil erbij horen, bij de kerk en God en Jezus. En wat ik ga beloven op de 14e april? Nou, dat ik mij aan de regels ga houden die Jezus heeft gemaakt en dat betekent gewoon goed luisteren naar elkaar en vooral ook delen met elkaar”. De moeder van Rick beaamt dat Rick voor zwakkeren opkomt, bijvoorbeeld ook als het om pesten gaat. En dan vertelt Rick wat hij allemaal heeft gedaan als voorbereiding; “We hebben een broodhaantje gebakken, we zijn naar de molen geweest en we mochten meemaken hoe een kindje werd gedoopt. We gingen daarvoor eerst met z’n allen naar de Maas, daar haalde de pastoor wat Maaswater in een speciale karaf en dat is later gebruikt om het kindje te dopen, mooi he?” Maar er gebeurden natuurlijk nog meer belangrijke zaken, want er werd kleding gekocht en nieuwe schoenen, en het cadeau staat ook al klaar, op de zolder, een nieuwe fiets. Daar mag beslist nog niet op gereden worden tot de 14e! Een speciaal gesprek met de pastoor was niet echt nodig voor Rick zegt hij. Moeder vult aan dat de pastoor het heel goed doet en op een luchtige wijze met de kinderen spreekt over religie en de zin van de communie. Voor wie steek jij een kaarsje op Rick? “Nou, in de eerste plaats voor Jezus, want hij is aan het kruis genageld en dat is toch wel heel erg. Hij is eigenlijk zelfs verraden door de ‘burgemeester’ van de stad, wat andere belangrijke mensen en . . .  zijn eigen vriend”. Moeder vult aan dat dit erg ‘leeft’ bij Rick en even later geeft Rick aan dat hij graag een afbeelding van Jezus aan het kruis zou willen in het artikel op de website. Wat denk je van de nieuwe paus Rick? Na enig nadenken zegt hij; “Hij is de vader van de kerk”. Hoeveel kinderen uit jouw klas doen communie? Samen met moeder nagedacht zijn het er zes. Volgende vraag is natuurlijk of er een feest komt. “Ja, de hele familie, opa’s en oma’s, tantes, ooms, neefjes en nichtjes, buren en vrienden, ze komen allemaal en dan krijg ik mijn fiets!”  De moeder van Rick vertelt nog dat men niet meer zo strikt vasthoudt aan oude tradities, minder naar de kerk gaat maar dat het geloof wel een houvast blijft voor het gezin. Ongeacht de zaken die verkeerd zijn gegaan in de kerk, daar is men het beslist ook niet mee eens. Het geloof is voor en volgens haar juist een zeer persoonlijke zaak. Wat zou jij nog meer in het artikel op de website willen zien Rick? Nou ja een foto samen met mama is ook niet gek. Mama maant hem nog tot lachen voor de foto en dat is wel gelukt!

 En Rick besluit met : “Ik heb heel erg zin in de communie en het feest en dat ik eindelijk op mijn nieuwe fiets mag fietsen”. Op zondag 14 april om 11.30 uur doet Rick samen met de andere communicantjes zijn 1e communie in de Elisabethkerk! Fijne dag Rick, waarschijnlijk vergeet jij dat je leven lang niet meer (en dat is ook de bedoeling). Echt een ‘gaaf” kind die Rick, van binnen en van buiten.

Hester Kruizinga