Categorieën
Nieuws

Stadhuis van Grave

 “Komt u een afspraak maken om te trouwen?”  Die vraag stelde de heer Van Ammelrooij mij maandagmiddag toen ik nieuwsgierig even het historische stadhuis van Grave binnenliep.

Ondanks het warme weer wordt namelijk hard gewerkt aan het herinrichten van het interieur van ons historisch stadhuis. Gerestaureerde stoelen en een meterslange tafel plaatsen, de vloer poetsen.

Naast Van Ammelrooij werkte onze gemeentebode Henny Koning zich in het zweet. Vroeger was het stadhuis een kantongerecht.  Was men veroordeeld en schuldig bevonden, dan moest men aan de linkerzijde de trap af lopen. Was men vrijgesproken dan mocht men aan de rechterkant de trap afdalen. Een laatste stap is het ophangen van de kroonluchter. Voorheen hing er al een replica. Omdat deze is verdwenen moet een nieuwe replica worden gevonden en dat gaat lukken. Aan de linkerkant in de trouwzaal hangt ‘Athene’ aan de muur, het symbool van de wijsheid. Aan de rechterkant aan de muur hangt Vrouwe Justitia. Ze is wel haar weegschaal kwijt. Wie heeft die in z’n zakken gestopt. Tekenend voor Grave? Op de volgende vraag had Van Ammelrooij geen antwoord: “Aan welke kant van de trap moet je nu afdalen als je zojuist bent getrouwd? De linkerzijde van de trap nemen betekent ‘veroordeeld voor de rest van je leven’ of de rechter trap . . . . . Iemand een suggestie?

We zoeken nog vrijwilligers om met regelmaat op de knietjes de vloer in de boenwas te zetten.

 

‘Athene”

Misschien meldt het VVV-kantoor zich wel. Maar we hebben weer iets om erg trots op te zijn, prachtig! En . . . .  de Gemeentebode sluit de hekken. Hester Kruizinga

(c) Wijkraad Binnenstad Grave