Categorieën
Nieuws

Viering van 70 jaar bevrijding

Harry Daudt1VIERING VAN 70 JAAR BEVRIJDING
Weer is het bewijs geleverd, dat Grave en haar inwoners van een feestje houdt.
Na het welslagen van het smartlappenfestival, het ballonnen-en waterfestival was het nu de herdenking van de bevrijding van m.n. het zuiden van ons land.
Afgelopen woensdag 17 september vierde jong en oud, beter oud…en jong: het feest van de bevrijding. September 1944 leek die middag heel dichtbij.
De stoet van vele historische legervoertuigen en de soldaten in het tenue-van-toen droegen bij aan de herinneringen van Wereldoorlog-2; in ieder geval het slot van deze memorabele 5 jaren van bezetting door ‘de moffen’. Enthousiast gezwaaid werd er van beide kanten,bevrijders en bevrijden, alsof herkenning kennen was.
Zelfs het V-teken werd door mij gesignaleerd.
Harry Daudt2
Goed, dat de stoet gebruik kon maken van de aanrij-en afrijroute van het nieuwe zorgcentrum Catharinahof. De bewoners genoten,zicht-en hoorbaar, van de lange stoet en menigeen pinkte een traantje weg.
De zomermiddag met plenty ijs en ijsblokfrisse drankjes heeft ook bijgedragen aan deze sfeervolle viering van 70 jaar Bevrijdingsdag. Ook sprak ik een bewoner, die als elfjarige het laatste jaar van de oorlog in de Gelderse stad Nijmegen had doorgebracht
en een ‘onderwijsgat’ van maanden had opgelopen door het verplicht sluiten van de (lagere) en middelbare scholen.
Mede dankzij de Thompson-Big Band, die de muziek-van-toen fraai uitvoerde en over Maas en jachthaven deed schallen, werd deze woensdagmiddag ook voor de oren een onvergetelijke.
In de namiddag werd nog een simulatie van een (moderne) inname van de Graafse Maasbrug gespeeld door Luchtmobiele Brigade,per gevechtshelicopters aangevoerd, en artillerie-ondersteuning in de uiterwaarden van de Prinses Irenebrigade.
Een welverdiend applaus van de honderden toeschouwers op de Koninginnedijk was hun deel.
In de vooravond kwamen in de Mars nog eens tientallen parachutisten aan oude zijden parachutes naar beneden; een schitterend schouwspel, waarvan de toegestroomde toeschouwers uit Grave,Velp, Reek, Schaijk, Nederasselt en Balgoij hebben kunnen genieten en de goede sprongen van de parachutisten beloonden met applaus.
Als oud-Hagenaar en kind-van-na-de-oorlog moesten wij nog eens maanden wachten tot de Bevrijding van heel Nederland op 5 mei 1945.
foto en tekst: Harry C.A. Daudt