Categorieën
Nieuws

Bijlage Burgerinitiatief

Persberichten en publicaties inzake het Binnenhof

donderdag 08 oktober 2009 | 17:50 | Gelderlander                                                                            

De in 2008 overleden architect Jo Crepain die het oorspronkelijke plan voor het Graafse stadshart tekende. GRAVE – Belgische architect toch opnieuw gevraagd voor bouwplan hart Grave. In het nieuwe ontwerp is meer ruimte voor de kruising Hoofdwagt/Hoofschestraat Oude kastanjebomen Binnenhof blijven staan.  (door Frank Houtappels) Architectenbureau Crepain-Binst Architecture uit Antwerpen tekent toch het veelbesproken project Hart van Grave. Dat maakten ontwikkelaar Van der Horst uit Cuijk en het Belgische architectenbureau gisteren bekend. In juli liet Van der Horst nog weten het oorspronkelijke ontwerp van Crepain los te laten. Bij het project Hart van Grave maakt het oude gemeentekantoor aan het Hofplein in de Graafse binnenstad plaats voor woningen en winkels. Er komt een Hema. Die moet andere winkels aantrekken. De Belgische architect Jo Crepain maakte de eerste tekeningen voor de centrumplannen, toen de gemeente Grave er nog de leiding over had. Grave trok zich in maart terug toen bleek dat doorgaan met het project een tekort van 3 miljoen euro zou opleveren. Het architectenbureau maakt nu een nieuw ontwerp voor het Hart van Grave. Van der Horst en Hema Wijchen, die het project uitvoeren, vonden de eerdere ontwerpen van Crepain ‘niet ideaal’. Er zouden onder meer potentiële hangplekken in zitten.

In het nieuwe ontwerp is meer ruimte opgenomen voor de kruising Hoofdwagt/Hoofschestraat dan in het oude. Verder bestaat de kans dat het Binnenhof bij de plannen betrokken wordt. “Alleen als de architect het nodig vindt,”, zegt woordvoerder Huub Linders. “Van ons hoeft het niet. En vanuit onze klankbordgroepen èn de gemeente krijgen we sterke signalen: ‘niet doen!!  Crepain heeft nog geen concrete plannen om het Binnenhof te bebouwen, zegt architect Robert Osinga van Crepain-Binst Architecten. Wel blijven de kastanjebomen staan. “Mooie, oude bomen. Daar hechten we waarde aan.” Volgens Osinga wijkt het nieuwe plan slechts op kleine punten af van het oude. ____________________________________________________________________________________

Gemeentelijke website  : 29 september; Informatieavond herinrichting Hoofschestraat en Poternen Dit item is verlopen op 30-09-2005. Donderdag 29 september om 20.00 uur vindt er een informatieavond plaats in Palazzo over de plannen voor de nieuwe inrichting van de Hoofschestraat en Poternen. Omwonenden en belangstellenden zijn van harte welkom. De werkzaamheden in de Hoofschestraat worden uitgevoerd tussen 3 oktober-27 oktober; aan de zijde van Poternen tussen 31 oktober-13 november. Omgeving C1000 De verbouwing van de C1000 zit in de laatste fase, de heropening staat gepland voor eind november. Tegelijk met deze bouwwerkzaamheden, wordt ook het omliggende openbare gebied opnieuw ingericht. De Hoofschestraat krijgt een meer pleinvormig uiterlijk, vergelijkbaar met Het Kasteeltje. Trottoirs verdwijnen, de straat wordt verhoogd en er komen zitbankjes en fietsenrekken. De straat en met name de winkels tegenover C1000 worden daardoor beter toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Ook wordt er al rekening  gehouden met de overplaatsing van de platanen van het Hofplein. Deze bomen worden in 2007 verplaatst, wanneer het Hofplein op de schop gaat.

Boomroosters. Bij de aanleg van nieuwe bestrating kan men oude bomen die beeldbepalend zijn sparen en/of nieuwe aanplant van begin af aan beschermen.Om deze boom is een constructie gemaakt waardoor de boom geïntegreerd is in het voetpad. Op het voetpad en het naast liggende fietspad is gekozen voor Artdeck® roosters in de kleur zwart en rood. Dit geeft een veilig en stroef loop/fiets vlak en natuurlijk is het hier i.v.m. de boom erg belangrijk dat er geen water op blijft staan.  Aannemer: Verheij Bestratingen & Infra b.v. Sliedrecht. Zomaar een voorbeeld van de mogelijkheden na ophoging van de grond en plaatsen van een rooster en vloeiend laten aflopen van de bestrating is het probleem van de wortels opgelost.

 (Locatie Den Haag, oplevering Oktober 2011, architect Ingenieursbureau Den Haag, opdrachtgever Gemeente Den Haag. Dezelfde roosters vindt men in Uden en Wijchen en talloze andere plaatsen. Een must.)

Uitzicht vanuit slaapkamers Scheerestraat Hart van Grave

               

Een “plaatje”; Uitzicht vanuit de slaapkamers/hobbykamers die grenzen aan de Scheerestraat/Binnenhof.

Foto; Wijkraad Binnenstad 22 oktober 2012.