Categorieën
Nieuws

Circulaire economie voor Grave?

Afgelopen week was het NVRD congres Meerwaarde. Eén van de belangrijkste sprekers op het congres was Herman Wijffels die als geen ander kon vertellen dat een circulaire economie een economisch systeem is, dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Aansluitend aan de voordracht kon hier direct een mooi voorbeeld getoond worden.

(LInks Reinier Siderius, rechts Dhr. Wijffels)

Sidcon is een oude bekende van de heer Wijffels aangezien in 2009 de 2e prijs gewonnen werd van de Herman Wijffelsprijs. Nu kon ook de heer Wijffels met eigen ogen zien dat de ondergrondse perscontainer door zijn grote verdichting, het aantal transportbewegingen drastisch verlaagd. En daarmee een grote stap zet om zoveel mogelijk gescheiden afval, met zo min mogelijk transportbewegingen, in te zamelen. En daar gaat het uiteindelijk om.

Inmiddels is de afgelopen jaren bij meer dan 40 gemeenten bewezen dat de betrouwbare techniek echt werkt met als gevolg tevreden inzamelaars, tevreden burgers en besparing op kosten en milieubelasting.  (Op de foto Reinier Siderius en De heer Wijffels met de Sidcon perscontainer die het afval 10 keer verdicht.)  Zoals iedereen weet staat ons burgerinitiatief ” Ondergrondse opslag afval” al geruime tijd op de agenda. Ook dit burgerinitiatief is meermaals uitgesteld. Inmiddels toont Centrum Management ook serieus interesse in ons idee het afval in de binnenstad van Grave ondergronds op te gaan slaan. Zodra bekend is wanneer het burgerinitiatief behandeld gaat worden publiceren wij dit. Hester Kruizinga