Categorieën
Zwerfafval

Gesprek met wethouder

Gesprek werkgroep Zwerfafval met Wethouder Joon

Op maandag 21 maart 2016 heeft een afvaardiging van de werkgroep Zwerfafval Binnenstad Grave een gesprek gehad met Wethouder Joon, Ad de Kort (teamleider wijkbeheer) en Lesley Albers (veiligheid, handhaving en toezicht).

In dit gesprek, dat op initiatief van de werkgroep tot stand is gekomen, is o.a. gesproken over: Graffiti, zwerfafval problematiek, ontbreken en-of legen van afvalbakken, rol en frequentie van handhaving in het weekend.

Wethouder Joon heeft aangegeven dat de gemeente Grave als ambitie heeft om binnen 10 jaar Grave op de kaart te zetten als cultuurhistorische hotspot. Om dit te verwezenlijken is het noodzakelijk dat de stad een veilige, aantrekkelijke en schone uitstraling heeft die het bezoeken waard is.

De binnenstad zal dan ook wekelijks worden opgeschoond, daar waar nodig afvalbakken opgehangen, routes om bakken te legen worden anders ingedeeld en graffiti zal verwijderd worden.

Een aantal aspecten zijn al gerealiseerd: aanstootgevende graffiti op de Maaskade is verwijderd, afvalbakken worden na de markt op vrijdag geleegd, op de loswal is een extra afvalbak geplaatst.

Samen met wijkbeheer wordt nog gekeken naar de invulling en frequentie van het vegen van de binnenstad en een beloningssysteem voor vrijwilligers die mee willen helpen bij het aanpakken van zwerfafval.

De rol en frequentie van handhaving en toezicht in het weekend is ook besproken. De werkgroep heeft aangegeven dat het aanwezig zijn van toezicht voornamelijk laat op de avond of vroeg in de ochtend moet plaatsvinden. Op deze tijdstippen wordt er in de binnenstad de meeste overlast ervaren van het uitgaande publiek dat luidruchtig door de binnenstad richting huis gaat.

Mevrouw Albers neemt dit mee, maar kon tijdens het gesprek geen toezeggingen doen over hoe en of dit aangepakt kan worden.

Tot slot: de gemeente is bezig om een app te ontwikkelen waarin burgers op een vrij eenvoudige manier melding kunnen doen van overlast, losliggende stoeptegels, ongedierte etc.

Voor nu is het verstandig om deze meldingen nog via onderstaande link bij de gemeente binnen te laten komen. Zodra de app er is zal hiervan melding worden gemaakt.

http://loket.cgm.nl/loket/melding-openbare-ruimte_42555/

Of mailen naar: handhaving@cgm.nl

 

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.