Categorieën
Nieuws

Magneetvissen

Een zaterdagmiddag; de oude haven in Grave. Een man staat te ‘vissen’ met een touw lijkt het. Ik vraag mij af of de man zich geen hengel kan veroorloven en of je geen beter plekje kunt vinden in heul de Graaf om vissen te vangen. Ik vraag hem (Henk Driessen) welk soort vis hij in vredesnaam denkt te vangen en dan volgt zijn enthousiaste en interessante verhaal. Henk legt uit dat hij sinds 2 jaar ‘magneetvissen’ als hobby heeft. Henk komt uit Erp, heeft familie in Gassel en zo kwam hij met zijn hobby ook in Grave terecht. Hij haalt het meterslange touw uit het water en laat aan het uiteinde een flinke magneet zien.

 

 

Zo’n magneet is er in verschillende trekkracht, hoe zwaarder de trekkracht hoe meer men aan zware metalen omhoog kan halen. Want daar is het Henk om te doen. En hij heeft in de loop der jaren al aardig wat buit gemaakt. Het lijkt me een smerig werkje en ik vraag hem wat daar nou aan is? Vieze ouwe troep omhoog ‘slepen’? “Het zit ‘m in de spanning vooral, wat er mee omhoog komt, soms zelfs historische voorwerpen”. Maar eigenlijk zit aan elk stuk schroot wel een verhaal blijkt al snel en dan raken we echt aan de praat. Intussen is Henk’s vrouw Wilhelmien (die in de auto wachtte tot Henk er genoeg van kreeg) er ook bij komen staan met haar fototoestel waar een keur aan ‘schatten’ in te zien is.Zo sleepte Henk nota bene oude kogels uit de haven in Grave.

 

dranghek Grave

En terwijl we staan te praten komt er nota bene een compleet dranghek van de gemeente Grave omhoog uit het water van de oude haven. Wat hij daar nou mee moet? “Mijn zoon zit toevallig in de oud-ijzer business, die weet daar wel raad mee”. Lijkt mij dat je op een bepaald moment de vijver ‘leeggevist’ hebt, maar Henk komt op meerdere plaatsen legt hij uit; “Het meest zoek ik bij bruggen e.d., daar zoek ik dan een paar weken en dan ga ik verderop”.

alarmpistool

Een alarmpistool, uit de Aa gevist in Erp . Henk doet van dit soort buit altijd een melding bij de politie. Binnen een uur was die ter plaatse en het wapen werd meegenomen. Of een brommer en fietsen uit de Aa.

 

 

 

 

 

geldkistje

Of een geldkistje uit de Aa bij Veghel, Henk leverde het in bij de politie, de gedupeerde wilde het niet terug hebben en dus heeft de politie het vernietigd.

Of wat denk je van een handtas, ook gevonden in de Aa bij Veghel.

handtas

Anderhalf jaar daarvoor was de handtas in een supermarkt weggehaald uit het winkelwagentje van een mevrouw. Terugbezorgd bij de eigenaresse, die er toch blij genoeg mee was om Henk te belonen met een bloemetje. Ik begrijp nu wel dat de spanning bij wat er mee omhoog komt het aantrekkelijk maakt voor sommigen om deze hobby te gaan beoefenen. Dat het beslist geen kinderspel is blijkt wel, maar wat precies de wet- en regelgeving bij deze vrij nieuwe hobby is, is nog niet helemaal duidelijk.

Magneet vissen kan namelijk ook extreem gevaarlijk zijn omdat er veel munitie in de oorlog te water is geraakt. De kans is groot met magneetvissen, dat oude munitie omhoog wordt gehaald en al vele malen is de explosievendienst uitgerukt om oorlogsmateriaal tot ontploffing te brengen. Bovendien is de buit soms heel erg giftig!

Henk Driessen

Het vissen naar oude historische voorwerpen is natuurlijk het mooist maar de kans op een buit is klein omdat de oudheden vaak dieper in modder zijn gaan zakken in de loop der jaren, de magneet blijft vaak op de bovenlaag liggen. Die bodemschatten liggen dan te diep om deze op te kunnen pikken. Maar past u vooral op met deze hobby, het is niet ongevaarlijk!

Intussen gaat Henk gewoon door met z’n spannende hobby en ik hoop hem nog weer ’s terug te zien in Grave.

Of misschien horen we ooit van een opzienbarende vondst?

 

Hester Kruizinga – Wijkraad Binnenstad Grave