Categorieën
Nieuws

De Mooiste Stad

De Mooiste Stad maar . . . . . .  Grave, historie, gezellige terrassen, lekker uit eten of slenteren langs de historische oude panden, het museum, en bijzondere winkeltjes met een echt locale uitstraling. Een stad moet ‘leven’. Laten we ook vaker zorgen voor muziek in de stad; de Harmonie, een draaiorgel af en toe, natuurlijk ons carillon, laat de kerk de deuren openzetten voor vormen van muziek, persoonlijk gesprek, religieuze kunst, de ontmoeting. Parkeerruimte op de Loswal creëren, met gemak kunnen daar 35 tot 40 auto’s staan. Maak parkeerhaventjes met blauwe lijnen, borden met aanwijzingen voor overige langparkeerplaatsen, in het begin strak handhaven, voldoende fietsenrekken en ga zo maar door. De weekmarkt weer op de Markt.

Maar als ik in m’n eigen Grave rondloop zie ik ook elke dag de lege winkelpanden in het centrum. Een donker diep gat zie je dan waar allerlei troep staat opgeslagen of er zitten blinderingen voor de ramen of……..zoals in de Scheerestraat nota bene vuilniszakken!!!

Hoe krijg je het voor elkaar geprutst eigenaren, wat een armoeige toestand! Al sinds een jaar lobby ik bij Graveon, de gemeente, eigenaren enz. om het voor elkaar te krijgen om op zeer eenvoudige en goedkope wijze die lege etalages (tijdelijk) aan te kleden. Is zo voor elkaar met vrijwel geen kosten. Er zijn meer dan genoeg kunstenaars, modeontwerpers die zitten te springen om expositieruimte, of stel je etalage beschikbaar aan Graeft Voort? Ik zou wel eens een mooie etalage willen zien met een paar paspoppen aangekleed met historische kleding uit de regio. Ik weet ook vrijwel zeker dat Grave vele amateur-kunstenaars heeft, laat ze in die etalages tijdelijk hun creaties op een mooie manier tentoonstellen. Heel eenvoudig: een paar spotjes, de etalage op een eenvoudige manier aftimmeren zodat dat vreselijke ‘gat’ niet meer te zien is, bekleed het met opgespannen doek bijvoorbeeld en klaar is Kees. Vraag er desnoods een kleine vergoeding voor en stel een contract op dat men er binnen 14 dagen uit moet als het pand verhuurd of verkocht is/wordt.

Plak een beschaafde maar opvallende sticker van de makelaar ergens op een vaste plek onderaan of aan de zijkant van de etalage met Te Koop of Te Huur. Overigens, op de schreeuwende neonreclames en etalageverlichting van sommige winkels in Hart van Grave zit niemand te wachten. Al helemaal niet als die de hele nacht blijven branden. Dat is vervuiling eigenlijk. Heel Grave maar vooral de eigenaren van de panden die al tijden leegstaan varen er wel bij denk ik als we iets doen tegen de sombere etalages. Logisch toch? In veel steden gebeurt dit al! Beter voor de prijsontwikkeling van de panden uit de binnenstad.

Nou ja, ik wist het wel! Jammer dat Graveon dat niet oppakte tot op heden. En beste eigenaren/huurders; als je er dan echt niets mee wilt doen, plak er dan in vredesnaam geen vuilniszakken voor maar een paar nette gordijnen of zo of alle nieuwtjes van de Wijkraad Binnenstad? U kunt ons mailen of bellen! Misschien kunnen we ook wel bemiddelen. Kunnen we het voor elkaar krijgen dat voor het Graafse terrassenseizoen begint al die enge en deprimerende etalages gevuld zijn?

Wijkraad Binnenstad Grave – Hester Kruizinga