Categorieën
Nieuws

Eerste Communie St. Elisabethkerk in Grave

Zondag 14 april ontvingen 15 kinderen uit Grave hun eerste communie in de Elisabethkerk. Een feestelijke gebeurtenis en de kerk was daarom goed gevuld en mooi versierd.  Klara, Rick, Nynke, Meinke, Ilse, Jesmain, Kris, Fien, Esmee, Aemke, Amie, Yunnah, Teun, Julle en Eva mochten voor de eerste keer volledig deelnemen aan de eucharistie. De inwijding of initiatie in het katholieke christelijke geloof bestaat uit drie stappen; de doop, de 1e communie en het vormsel. Overigens, in een Amerikaans bisdom in Zuid-Dakota is die volgorde sinds 2012 gewijzigd, namelijk eerst de doop, dan het vormsel en daarna pas de 1ecommunie. De toenmalige Paus Benedictus verklaarde desgevraagd zelf blij te zijn met deze wijziging. De gedachtengang hierachter is dat men hiermee de nadruk wil leggen op de eucharistie “als de voltooiing van de sacramentele initiatie”en het vormsel “als de bezegeling en de voltooiing van het doopsel”. Verschillende bisschoppen in Dakota gaven hun goedkeuring voor deze opvatting en mogelijk volgen er meer. In Nederland komt het volgens mij nog niet voor. Er was duidelijk goed geoefend voor deze eucharistieviering; de kinderen zaten er ondanks een zekere opgewekte spanning relaxed bij. Voor sommigen was een taak:  een welkomstwoord, een gebed en het voorbereiden van de tafel.

Na de communie en de viering in de Elisabethkerk wacht de kinderen thuis vast een mooi feest met familie en vrienden en wie weet een kadootje. In ieder geval schitterend weer!

En over een jaar of twee zien we de kinderen weer terug in de Elisabethkerk misschien. Of eerder. Of beter gezegd vaker? Fijne dag allemaal!